Welkom arrow Liturgie arrow Diensten
 
Welkom
Liturgie
Pastoraat
Koor
Activiteiten
Open Huis
Boekentafel
Jongeren
Kinderen
Gemeente
Externe betrekkingen
Gebouw
Steun de Dominicus in 2012
Foto's
- - - - - - -
Is de toekomst in onze hand?
Inhoud Dominicuskrant
Nieuws & mededelingen
Dienstenserie
Vroegere Dienstenserie
Contact en info
Links
- - - - - - -
Login
 
Diensten Afdrukken E-mail

 • De opbouw
 • De thema's
 • De voorgangers
 • De orde van dienst
 • De liederen
 • De bijzondere diensten
 • De kinderen
 •  

  De opbouw van een dienst

  De zondagse diensten zijn meestal zo opgebouwd:

  1. woord van welkom en inleiding
  2. lezing en uitleg (prediking)
  3. intermezzo, mededelingen, collecte
  4. tafelgebed
  5. delen van brood en wijn (viering van de Tafel)
  6. voorbede en zegen

  De voorgangers

  De bezoekers van de Dominicuskerk dragen zelf de diensten. Symbool daarvan is het centrale podium in de kerk, waar de gemeente omheen zit. Voorgangers zijn leden van het Liturgisch Team, een groep van theologen die afwisselend de toespraken houden en voorgaan in de gebeden. Regelmatig houden gastsprekers de toespraak.

  Hoe komt een liturgie tot stand?
  Een gefundeerde en weloverwogen prediking kenmerkt de diensten. De toespraak komt in teamverband tot stand. Het liturgisch team, draagt hiervoor, in overleg met diverse groepen in de gemeente, de verantwoordelijkheid. Iedere donderdagmiddag bereidt het Liturgisch Team de viering van de komende zondag voor. Samen met de organist, de dirigent en iemand van de werkgroep kind.

  De Thema's

  De zondagse diensten zijn onderverdeeld in series rond een bepaald thema. De thema's raken aan fundamentele vragen van mens en samenleving, zoals liefde, schuld, hoop, lijden en spiritualiteit.
  Er zijn ook series rond bijbelboeken zoals Prediker en Openbaringen, of verhalen zoals de ballingschap. Zowel de ijkpunten van het kerkelijk jaar als actuele gebeurtenissen komen daarbij in de diensten terug.

  Als u de tekst van een overweging nog eens na wilt lezen dan is deze te koop aan het eind van de dienst bij de boekentafel. Hier vindt u ook de teksten van de voorgaande weken.  De tekst van een overweging wordt, zoveel mogelijk, ook gepubliceerd op deze website.

  De orde van dienst

  Iedereen ontvangt de Orde van Dienst, in de vorm van een folder, bij binnenkomst in de kerk voorafgaande aan een dienst. De liturgie is het belangrijkste onderdeel van de Orde van Dienst. Naast de liturgie vindt men er mededelingen bijvoorbeeld over nieuwe activiteiten, het doel van een extra collecte en welke pastor/ dominee de komende week oproepbaar is voor pastorale zorg.

  Tevens staan in de Orde van Dienst nieuwe liederen afgedrukt, die tijdens de dienst gezongen gaan worden, maar nog niet of met een andere tekst in de liedbundel staan.

  De bijzondere diensten

  Afgezien van de wekelijkse vieringen zijn er de bijzondere diensten. We vieren diensten rond bijzondere gebeurtenissen als doop en huwelijk. En diensten gewijd aan belangrijke momenten in het kerkelijk jaar als Pasen, Kerst ( kerstnachtdienst) en oogstzondag.


   

  De liederen

  Het koor
  Het karakter van de liturgie als werkplaats vinden we terug in nieuwe liederen en nieuwe teksten die ingeoefend en uitgeprobeerd worden. De teksten zijn meestal van Huub Oosterhuis, de melodieën van eigentijdse componisten als Bernard Huijbers, Antoine Oomen en Tom Löwenthal. We hebben een eigen koor dat voorgaat in het zingen van de liederen. Het koor staat momenteel onder leiding van dirigent Paul Valk, organist en pianist is Thom Jansen.

  Het liedboek
  De liederen die we zingen staan in de liedbundel die is samengesteld in opdracht van de Stichting Werkgroep voor Volkstaalliturgie te Amsterdam. De liedbundels zijn verkrijgbaar bij binnenkomst van de kerk.

  De bundel bestaat uit een basisgedeelte en diverse aanvullingen, die door de jaren heen ontstaan zijn en de muziek en muziekkeuze voor de vieringen verrijkt hebben.
  In de bundel vindt men ( bewerkingen van) traditionele kerkgezangen als wel nieuwe liederen, gezongen Tafelgebeden en liederen voor diverse gelegenheden.

  De kinderen

  Kinderen nemen een belangrijke plaats in binnen de viering. Tijdens de lezing en toespraak zijn zij op hun eigen manier bezig in een aparte ruimte in de pastorie. Zij staan dan onder begeleiding van vrijwilligers van de werkgroep kind. Deze vrijwilligers zijn betrokken bij totstandkoming van de viering. In de kindernevendienst proberen de begeleiders zoveel mogelijk aan de sluiten bij het thema van de dienst voor volwassenen.

  Na de toespraak komen de kinderen terug in de kerk. Zij doen mee met de viering van de Tafel en hebben hun eigen rol bij het uitdelen van Brood en Wijn.

   

   
   
   

  -----------------------------------

  Volgende dienst
  16 Dec 11:11
  Kijk voor actuele informatie alstublieft op onze nieuwe website: www.DominicusAmsterdam.nl
  -----------------------------------

  Recente overwegingen
  Lessen voor levenden - Mirjam Wolthuis
  Hilde Domin, dichteres van de ballingschap - Kees Kok
  Dorothee Sölle - Colet van der Ven
  -----------------------------------

  Laatst bijgewerkt (selectie)
  -----------------------------------