Welkom arrow Nieuws & mededelingen arrow VIJFTIGSTE kinderboekentip van Lieke van Duin
 
Welkom
Liturgie
Pastoraat
Koor
Activiteiten
Open Huis
Boekentafel
Jongeren
Kinderen
Gemeente
Externe betrekkingen
Gebouw
Steun de Dominicus in 2012
Foto's
- - - - - - -
Is de toekomst in onze hand?
Inhoud Dominicuskrant
Nieuws & mededelingen
Dienstenserie
Vroegere Dienstenserie
Contact en info
Links
- - - - - - -
Login
 
VIJFTIGSTE kinderboekentip van Lieke van Duin Afdrukken E-mail

Naar een Dominicus-Kinderboekencanon

(voor de kinder-prijsvraag blader je verder naar beneden)

Zoek je een goed kinderboek dat past bij de signatuur of sfeer van de Dominicus? Kijk dan in de Kinderboekentips van de Maand op
www.dominicusgemeente.nl. Deze maand staat daar de vijftigste Kinderboekentip: Kikker en Beertje, een bundel van drie Kikkerverhalen van Max Velthuijs plus een stoffen Kikkerboekje voor babybroertjes en -zusjes.

Dit jubileum gaan we vieren! En wel met twee prijsvragen: één voor kinderen tot en met 7 jaar en één voor kinderen vanaf 8 jaar. Zie hiernaast.


Alle andere 49 kinderboekentips zijn te vinden onder het kopje Vroegere kinderboekentips. Met elkaar vormen ze zoiets als een Dominicus-kinderboekencanon-in-wording, fictie en non-fictie. De stukjes zijn eenvoudig geschreven, zodat ze begrijpelijk zijn voor mensen vanaf ongeveer tien jaar. Om die reden is vakjargon vermeden. 


Criteria voor de keuze van de boeken zijn:

  • affiniteit qua thematiek en/of sfeer met de signatuur van de Dominicus
  • literaire en beeldende kwaliteit én
  • geschiktheid voor kinderen tot en met de basisschool.


Er staan (nog) geen Young Adult titels bij. Daar staat tegenover dat veel titels die er wèl in staan, ook boeiend zijn voor 12-plussers en voor volwassenen. Neem Kikker is bedroefd, één van de drie verhalen uit Kikker en Beertje: Kikker is depressief en laat zich door niemand opvrolijken. Totdat Rat voor hem viool gaat spelen en Kikker zó geraakt wordt door de muziek dat hij in tranen uitbarst: een katharsis die voor hem de weg vrijmaakt om daarna in lachen te kunnen uitbarsten en weer blij te zijn. Had Davids spel op de lier niet eenzelfde uitwerking op koning Saul? Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar heeft dus ook zeggingskracht voor volwassenen. 

Of neem De gulle boom van Shel Silverstein: een ontroerend filosofisch verhaal over omgaan met de natuur: over verspilling & duurzaamheid, geven & nemen. Het is voor 4+ maar dan ook echt voor álle leeftijden boven de 4!

Of neem Ondergedoken als Anne Frank van Marcel Prins en Henk Steenhuis, met waargebeurde verhalen van mensen die in de oorlog ook ondergedoken hebben gezeten: voor alle leeftijden vanaf 10 jaar. Daarom staat er alleen een ondergrens bij de leeftijdsindicatie, geen bovengrens.

De meeste tips betreffen recente titels, maar er zijn ook boeken bij die op weg zijn om moderne klassiekers te worden, zoals de verhalen over Robin van Sjoerd Kuyper, Polleke van Guus Kuijer, Iep! van Joke van Leeuwen en de Kikkerboeken van Max Velthuijs. En er zullen meer van zulke onvergetelijke klassiekers volgen.


Om het voor Dominicusgangers (en andere geïnteresseerden) makkelijker te maken om een passend goed boek voor hun (klein-)kinderen te vinden, kun je nu met één muisklik naar een overzicht van alle vijftig titels. Daarin zijn per titel genre, leeftijdsindicatie en thematiek kort aangegeven. Vervolgens kun je de beschrijving van het boek opzoeken in Vroegere boekentips. Zo kun je een verantwoorde keuze maken. We zoeken trouwens naar een manier om de tips nóg overzichtelijker te presenteren zodat je kunt zoeken op leeftijd én op thematiek, maar dat ligt nog in het verschiet.

Geniet mee van de rijkdom aan prachtige kinder- en jeugdboeken!


Lieke van Duin
 

Prijsvraag voor kinderen


Deze maand staat de vijftigste Kinderboekentip van de Maand op de website van de Dominicus: Kikker en Beertje, met drie verhalen over Kikker. Dat gaan we vieren met een prijsvraag!

1. Voor kinderen tot en met 7 jaar:

Schilder of teken op een vel A4 Kikker met één of meer van zijn vriendjes. Je mag wel afkijken uit de Kikkerboeken maar niet overtrekken. Teken liefst iets wat je zelf bedacht hebt.

Schrijf achterop de tekening je naam, telefoonnummer of e-mailadres én het antwoord op de vragen: Hoeveel vriendjes heeft Kikker? En hoe heten ze?


2. Voor kinderen vanaf 8 jaar:

Bedenk wat je lievelingsboek is. Wat is het mooiste of spannendste stuk daaruit? Maak op een A4 een tekening of schildering die daarbij zou passen.

Schrijf achterop de tekening je naam, telefoonnummer of e-mailadres, de titel van je lievelingsboek en welke gebeurtenis je daaruit getekend hebt.

Schrijf er ook bij van welke twee schrijvers de meeste boeken in de 50 Kinderboekentips van de Maand staan op www.dominicusgemeente.nl. (papa en mama mogen helpen).


Prijzen:

Voor kinderen tot en met 7 jaar zijn er 3 exemplaren van Kikker en Beertje en 3 exemplaren van het stofboekje Spelen met Kikker, beschikbaar gesteld door uitgeverij Leopold. 

Voor kinderen vanaf 8 jaar zijn er 3 boeken van Lieke van Duin, dat wil zeggen dat 3 kinderen een boek naar keuze, geschreven of bewerkt door Lieke, mogen uitzoeken op haar website.


Tekeningen inleveren: uiterlijk tijdens de Paasdienst van 31 maart, bij Sjaak of Lieke

Prijsuitreiking: tijdens de kindernevendienst van 14 april.

 

 

 
 
 

-----------------------------------

Volgende dienst
19 Nov 11:11
Kijk voor actuele informatie alstublieft op onze nieuwe website: www.DominicusAmsterdam.nl
-----------------------------------

Recente overwegingen
Lessen voor levenden - Mirjam Wolthuis
Hilde Domin, dichteres van de ballingschap - Kees Kok
Dorothee Sölle - Colet van der Ven
-----------------------------------

Laatst bijgewerkt (selectie)
-----------------------------------