Welkom arrow Nieuws & mededelingen arrow De weg van het hart: Sufi-meester Sheikh Hassan
 
Welkom
Liturgie
Pastoraat
Koor
Activiteiten
Open Huis
Boekentafel
Jongeren
Kinderen
Gemeente
Externe betrekkingen
Gebouw
Steun de Dominicus in 2012
Foto's
- - - - - - -
Is de toekomst in onze hand?
Inhoud Dominicuskrant
Nieuws & mededelingen
Dienstenserie
Vroegere Dienstenserie
Contact en info
Links
- - - - - - -
Login
 
De weg van het hart: Sufi-meester Sheikh Hassan Afdrukken E-mail

Op zaterdag 13 oktober vond er een bijzondere muzikale en spirituele ontmoeting in de Dominicus plaats: de Sufi-meester Sheikh Hassan kwam met zijn muziekgroep en dansende derwisjen op bezoek.

Dit bezoek ging terug op de vredesmissie in 1219 van Franciscus van Assisi in Damiate, Egypte.

Franciscus bezocht Sultan al-Kamil van Egypte tijdens de vijfde kruistocht. Waarover spraken zij? Dat is nooit naar buiten gekomen, alleen dat ze groot respect voor elkaar hadden. En sommige bronnen melden dat zij veertien dagen lang ideeën uitgewisseld hebben.

Vorig jaar bezocht Sheikh Hassan het Franciscaans klooster La Verna. Dominicusganger Rob Hoogenboom van La Verna vroeg of dit jaar de ontmoeting in de Dominicus gehouden kon worden omdat er dan meer mensen bereikt zouden kunnen worden. En dat kon. 

De sufi's hangen een mystiek geloof aan zonder dogma's. Hun weg is de weg van het hart, van de liefde tot God. De poëzie van de Perzische dichter en filosoof Mohamed Jalal al-Din Rumi (1207-1273), ook wel Mevlana genoemd, is daarbij een belangrijke leidraad. 

Sheikh Hassan citeerde gedichten en vertelde verhalen van Rumi. Dat deed hij op een prettig ontspannen en humoristische manier. Opeens viel op hoe zeldzaam humor in religie is! Dat humor en geloof prima kunnen samengaan, bewees hij met het verhaal over Mozes die op de berg Sinaï een herder ontmoet. De herder is op zoek naar God want hij wil God zo graag dienen: Gods baard kammen, zijn schoenen poetsen, zijn nagels knippen en de luizen uit zijn haar halen... Mozes is boos op de herder: 'Hoe durf je te denken dat God als een mens is! God is Geest! Maak dat je weg komt!' Geschrokken vlucht de herder weg. Dan komt God eraan. En God berispt Mozes: 'Laat iedereen mij toch dienen op zijn eigen manier! Ga je excuses aanbieden bij die herder!' Mozes zoekt de herder overal. Steeds hoger loopt hij de berg op. Eindelijk, heel hoog, vindt hij de herder. Hij biedt zijn excuses aan, maar de herder zegt: 'Ik ben u juist dankbaar, want zonder u was ik nooit zo dicht bij God gekomen.' 

De sufi-muziek die Sheikh Hassan met zijn groep maakt, heeft iets vriendelijk meeslepends. Bijzonder is dat de groep niet alleen oosterse instrumenten bespeelt zoals een rebab, maar ook westerse zoals een viool, terwijl een moderne variant van de Australische didgeridoo voor de lage, zware trillingen zorgt. 

Twee derwisjen cirkelden in trance om hun as met wijd uitwaaierende witte rokken. Dit hielden ze zeker 20 minuten achter elkaar vol zonder om te vallen! Ze herhaalden dit enkele keren, steeds tegen de wijzers van de klok in. Uiteindelijk kreeg de sufi-muziek de meeste van de rond tweehonderd aanwezigen aan het dansen. Niet iedereen danste mee, zoals een mevrouw die zei bang te zijn voor massa-hysterie. Goed dat de keuze er was om te blijven zitten. 

Elke religie vertoont een wijd spectrum van fundamentalistisch tot mystiek en alles daartussen. Aan de mystieke kant kunnen we elkaar dus ontmoeten in het zoeken naar God. Mirjam Wolthuis zei het zo: 'In de vele vormen van geloven is een gemeenschappelijke kern: liefde, vrede, vertrouwen, de weg van het hart.' En naar die kern waren we vanuit verschillende religieuze achtergronden op zoek, die middag in de Dominicus. Op Youtube kun je het zien als je intikt: Awakening of the heart in Dominicus Kerk 13/10/12, part 1 en 2.

Lieke van Duin

 
 
 

-----------------------------------

Volgende dienst
15 Dec 11:11
Kijk voor actuele informatie alstublieft op onze nieuwe website: www.DominicusAmsterdam.nl
-----------------------------------

Recente overwegingen
Lessen voor levenden - Mirjam Wolthuis
Hilde Domin, dichteres van de ballingschap - Kees Kok
Dorothee Sölle - Colet van der Ven
-----------------------------------

Laatst bijgewerkt (selectie)
-----------------------------------