Welkom arrow Vroegere Dienstenserie arrow Geloof en wetenschap: vrienden vooor het leven
 
Welkom
Liturgie
Pastoraat
Koor
Activiteiten
Open Huis
Boekentafel
Jongeren
Kinderen
Gemeente
Externe betrekkingen
Gebouw
Steun de Dominicus in 2012
Foto's
- - - - - - -
Is de toekomst in onze hand?
Inhoud Dominicuskrant
Nieuws & mededelingen
Dienstenserie
Vroegere Dienstenserie
Contact en info
Links
- - - - - - -
Login
 
Geloof en wetenschap: vrienden vooor het leven Afdrukken E-mail

Kunnen geloof en wetenschap hand-in-hand gaan? Of zijn ze van nature elkaars tegenpool en vijand? De kerken hebben in de geschiedenis regelmatig met groot wantrouwen gereageerd op de vondsten van de wetenschap en soms zelfs geprobeerd ze met banvloeken weg te vagen. Wetenschappers hebben de gelovige mensen wel afgeschilderd als ‘wereldvreemd’ en ‘niet voor rede vatbaar’. Het ‘Woord’ en het ‘Getal’ lijken vanouds onverzoenbaar.

Maar het is ook boeiend om in ogenschouw te nemen, dat geloof en wetenschap veel overeenkomsten hebben. Beide zijn in grote ernst op zoek naar Waarheid. En beide beginnen die zoektocht met verwondering: verwondering over wat zich in de werkelijkheid aandient. Vanuit die verwondering komt de bijna onweerstaanbare behoefte om de werkelijkheid te vatten in woorden of in getallen, om er greep op te krijgen, om er iets meer van te begrijpen.

In vier zondagen regelen we een ontmoeting tussen geloof en wetenschap. Kijken of ze elkaar iets te zeggen hebben, of ze elkaar kunnen inspireren. Vier zondagen waarin we met respect kijken naar wat de wetenschap heeft voortgebracht en voortbrengt en ook wat geloof voor de wereld steeds weer heeft betekend. We sluiten de ogen niet voor het gegeven, dat geloof en wetenschap niet alleen maar goeds hebben gebracht voor de wereld. Maar in eerste instantie gaan we kijken hoe beide ons de weg wijzen om met verwondering in het leven te staan. En hoe beide zo een bron van inspiratie kunnen zijn.


 
 
 

-----------------------------------

Volgende dienst
15 Dec 11:11
Kijk voor actuele informatie alstublieft op onze nieuwe website: www.DominicusAmsterdam.nl
-----------------------------------

Recente overwegingen
Lessen voor levenden - Mirjam Wolthuis
Hilde Domin, dichteres van de ballingschap - Kees Kok
Dorothee Sölle - Colet van der Ven
-----------------------------------

Laatst bijgewerkt (selectie)
-----------------------------------