Welkom arrow Vroegere Dienstenserie arrow De weg van Benedictus
 
Welkom
Liturgie
Pastoraat
Koor
Activiteiten
Open Huis
Boekentafel
Jongeren
Kinderen
Gemeente
Externe betrekkingen
Gebouw
Steun de Dominicus in 2012
Foto's
- - - - - - -
Is de toekomst in onze hand?
Inhoud Dominicuskrant
Nieuws & mededelingen
Dienstenserie
Vroegere Dienstenserie
Contact en info
Links
- - - - - - -
Login
 
De weg van Benedictus Afdrukken E-mail

De  weg  van  Benedictus
Een oefenschool voor het dienen van de Eeuwige

In het begin van de zesde eeuw trekt een jongeman oostwaarts de stad Rome uit. Hij trekt de bergen in en vestigt zich in een grot. Alleen, op zoek naar de stilte en met een innerlijk verlangen om God te zoeken. Monnik te worden. Eerst in Affile en na twee jaar naar een grot in de prachtige natuur bij Subiaco. Langzaam sluiten anderen zich aan en er ontstaat een kleine gemeenschap. In het jaar 520 trekt deze mens, Benedictus genaamd, met enkele metgezellen naar het bergmassief van Monte Casino. Daar bouwen zijn een klein klooster, als een ark in een woeste en onzekere tijd. De stad Rome, de machtige hoofdstad van het Romeinse rijk was in 410 veroverd en gevallen. En sindsdien waren er voortdurend invallen van barbaarse horden die plunderend rondtrokken en alles wat mensen opbouwden weer verwoestten. Een tijd van crisis en gevaar.

Vanuit zijn eigen ervaringen en kennis van eerdere tradities van monnikenleven schrijft Benedictus zijn Regel. En die begint aldus: 'Luister, mijn zoon (en dochter), naar de richtlijnen van je meester en neig het oor van je hart'. De regel beschrijft een manier van christelijk leven. Het hele dagelijkse leven komt daarin aan de orde: zowel de keuken als de kapel, zowel de slaapvertrekken als de gastenkamer, het spreken en zwijgen, de arbeid en het gebed. In soms stevige taal wijst Benedictus een weg aan en er vallen woorden als: gehoorzaamheid, nederigheid, zwijgzaamheid, etc die voor ons vaak een beladen betekenis hebben gekregen. Benedictus schrijft zelf: 'Deze regel is niet bedoeld als een last. Hij moet je helpen om te ontdekken en te ervaren hoe groot de vrijheid is, waartoe je geroepen bent'.

'Al meer dan vijftienhonderd jaar is de Regel van Benedictus (480-547) een bron geweest voor mannen en vrouwen op zoek naar leiding, steun, inspiratie, uitdaging, troost en naar verlossing uit hun gezapige leventje. Hij heeft zowel hen die de kloostergelofte hebben afgelegd als hen die zich bevinden buiten het klooster , in al de drukte en het gewoel van het gewone, hectische leven geholpen om de zoektocht naar God te gaan.' (Esther de Waal, Zoeken naar God. De weg van Benedictus. Kok, Kampen 2007).

In deze serie zullen wij zes thema's van Benedictus verkennen. Deze thema's kunnen helpen om een binnenkamer te bouwen, een heilige ruimte midden in ons leven, waarvan de vloer bestaat uit stilzwijgen, het tapijt uit meditatie en contemplatie, de muren uit gehoorzaamheid, het dak uit nederigheid, de ramen uit gemeenschap en het uitzicht (de horizon) uit hoop. (Christopher Jamison. Levenslessen van een abt. De 7 stappen naar een leven volgens Benedictus. Lannoo 2007)

 
 
 

-----------------------------------

Volgende dienst
15 Dec 11:11
Kijk voor actuele informatie alstublieft op onze nieuwe website: www.DominicusAmsterdam.nl
-----------------------------------

Recente overwegingen
Lessen voor levenden - Mirjam Wolthuis
Hilde Domin, dichteres van de ballingschap - Kees Kok
Dorothee Sölle - Colet van der Ven
-----------------------------------

Laatst bijgewerkt (selectie)
-----------------------------------