Welkom arrow Vroegere Dienstenserie arrow Het werk van onze handen
 
Welkom
Liturgie
Pastoraat
Koor
Activiteiten
Open Huis
Boekentafel
Jongeren
Kinderen
Gemeente
Externe betrekkingen
Gebouw
Steun de Dominicus in 2012
Foto's
- - - - - - -
Is de toekomst in onze hand?
Inhoud Dominicuskrant
Nieuws & mededelingen
Dienstenserie
Vroegere Dienstenserie
Contact en info
Links
- - - - - - -
Login
 
Het werk van onze handen Afdrukken E-mail

Het werk van onze handen

‘Behalve liefde is er niets dat het bestaan zoveel zin kan verlenen als werk .’
Mee eens? In een reeks diensten bezinnen we ons op de betekenis van werk in het licht van de zinvragen in ons bestaan.    
Hoewel ons leven en ons werk vergankelijk zijn hebben we als mens de behoefte iets tot stand te brengen. Als het ware om onze eigen stempel op dit leven te drukken. Werk geeft structuur, identiteit en houvast. Werk kan een proeve van bekwaamheid zijn en ons eigenwaarde verlenen. Maar werk kan ook onzeker maken, en ons zelfbeeld beschadigen. Voor sommigen is werk hun passie en voor anderen wordt ‘wat doe je’ als een kwellende vraag ervaren. Ook voelen mensen zich ontkend omdat ze heel veel doen maar niet iets wat onder onze te smalle definitie van ‘werk’ verstaan wordt. Weer anderen zorgen dat ze voldoende geld verdienen om naast hun werk pas echt tot leven komen. En of we gelukkig en eventueel succesvol zijn in ons werk hangt van veel factoren af.

Het fenomeen werk en hoe we tegen werk aankijken verandert steeds.  Vroeger was je trouw aan één werkgever, terwijl je tegenwoordig in je achterhoofd steeds rekening houdt met de volgend te nemen stap.  Men koos in het verleden voor zekerheid terwijl we tegenwoordig onze oude schoenen weggooien voordat we nieuwe hebben. In de jaren '80 en '90 werd gezegd dat je een opleiding moest kiezen waar je wat aan had, waar je geld mee kon verdienen, terwijl jongeren nu wordt verteld dat ze moeten luisteren naar hun passie. Twintigers lijken nu minder op geld verdienen te zijn gericht en meer op zoek naar een zinvolle invulling dan de jeugd in de decennia ervoor. Waar vrouwen vroeger niet mochten werken zoeken nu vrouwen en ook mannen naar een nieuwe balans in hun leven; hoe om te gaan met werk in combinatie met het gezin of met andere bezigheden en interesses.

Werk is op het moment een actueel thema. Sommigen vrezen voor hun baan of hebben hem al verloren. Anderen hebben besloten zichzelf opnieuw uit te vinden voordat ze overbodig worden verklaard bij hun huidige werkgever. En mensen die voor de kredietcrisis succesvolle carrières hadden moeten zich vrij plotseling op een geheel nieuwe context bezinnen. De kredietcrisis zorgt dus niet alleen voor onzekerheid rondom banen maar ook voor een nieuwe oriëntatie rondom het fenomeen werk en arbeid.
Rust de zegen van de Eeuwige op het werk van onze handen?

 
 
 

-----------------------------------

Volgende dienst
15 Dec 11:11
Kijk voor actuele informatie alstublieft op onze nieuwe website: www.DominicusAmsterdam.nl
-----------------------------------

Recente overwegingen
Lessen voor levenden - Mirjam Wolthuis
Hilde Domin, dichteres van de ballingschap - Kees Kok
Dorothee Sölle - Colet van der Ven
-----------------------------------

Laatst bijgewerkt (selectie)
-----------------------------------