Welkom arrow Vroegere Dienstenserie arrow Als een levend lichaam
 
Welkom
Liturgie
Pastoraat
Koor
Activiteiten
Open Huis
Boekentafel
Jongeren
Kinderen
Gemeente
Externe betrekkingen
Gebouw
Steun de Dominicus in 2012
Foto's
- - - - - - -
Is de toekomst in onze hand?
Inhoud Dominicuskrant
Nieuws & mededelingen
Dienstenserie
Vroegere Dienstenserie
Contact en info
Links
- - - - - - -
Login
 
Als een levend lichaam Afdrukken E-mail

September Start Serie 

Als een levend lichaam
Over de kerk, tegen de achtergrond van 1 Korinthe 12
 

Wat van buiten een gesloten gebouw lijkt - waar je nietsvermoedend aan voorbij kunt lopen - is van binnen ‘als een levend lichaam’. Dat is kerk. Althans, zo zou het moeten zijn, volgens de apostel Paulus en velen na hem tot op de dag van vandaag. Een lichaam waarvan Jezus Christus, en geen ander, het hoofd is, en waarbij alle ledematen in nauwe verbondenheid en wederzijdse afhankelijkheid elkaar het leven mogelijk maken.

De kerk als levend lichaam is een aansprekend beeld. Als een levend lichaam waarin ieder onderdeel nodig is en gewaardeerd wordt. Als een levend lichaam waarbinnen jijzelf gezicht kunt krijgen, juist door al die anderen. Als een levend lichaam dat in beweging is en toekomst zoekt. Als een levend lichaam dat op zijn beurt weer betrokken is op andere lichamen. En zoals een lichaam voedsel nodig heeft en zorg, heeft een kerkgemeenschap baat bij continuïteit en regelmaat. Een serie rond de kerk als levend lichaam is tegelijk een eerbetoon aan ons eigen lichaam, dat het krachtenspel tussen alle ledematen zo voelbaar maakt.

Nu we in de Dominicus dan toch bezig zijn de visie op ‘kerk’ onder woorden te brengen, geeft Paulus wellicht goede handreikingen. Want als wij, samengekomen onder ‘zomaar een dak’, samen kerk blijken te zijn of willen zijn: wat zeggen we dan? Hoe doen we dat? Wat komt er allemaal bij kijken als je een geloofsgemeenschap bent? Kan je dat zijn op eigen houtje? Hoe verdeel je de taken? Er zijn vele praktische vragen rond dat lichaam, maar deze zijn alleen relevant omdat we een gemeenschappelijke inspiratie delen; Paulus spreekt telkens weer over de Geest, “die alles in allen tot stand brengt”. Dat deze Geest wat hem betreft altijd verbonden is met dat ene lichaam (van Christus) dat hem tot voorbeeld was, mag duidelijk zijn. 

In deze startserie leggen we een fundament voor een stevig huis, met open deuren en ramen en een vuur om je aan te warmen. Dat zou mooi zijn.

 
 
 

-----------------------------------

Volgende dienst
15 Dec 11:11
Kijk voor actuele informatie alstublieft op onze nieuwe website: www.DominicusAmsterdam.nl
-----------------------------------

Recente overwegingen
Lessen voor levenden - Mirjam Wolthuis
Hilde Domin, dichteres van de ballingschap - Kees Kok
Dorothee Sölle - Colet van der Ven
-----------------------------------

Laatst bijgewerkt (selectie)
-----------------------------------