Welkom arrow Vroegere Dienstenserie arrow Veertigdagentijd 2008
 
Welkom
Liturgie
Pastoraat
Koor
Activiteiten
Open Huis
Boekentafel
Jongeren
Kinderen
Gemeente
Externe betrekkingen
Gebouw
Steun de Dominicus in 2012
Foto's
- - - - - - -
Is de toekomst in onze hand?
Inhoud Dominicuskrant
Nieuws & mededelingen
Dienstenserie
Vroegere Dienstenserie
Contact en info
Links
- - - - - - -
Login
 
Veertigdagentijd 2008 Afdrukken E-mail

Van onthechting naar ontferming

Serie in de Veertigdagentijd 2008

De economie bepaalt hoe de wereld draait: de Amerikaanse presidentskandidaten kunnen nog zulke geweldige plannen hebben over ziektekostenverzekeringen of het legaliseren van vluchtelingen – als de dollar blijft dalen, zullen de mogelijkheden beperkt blijken. En: het milieu kan iedereen nog zo aan het hart gaan, maar als de werkgelegenheid in de grote industrie er onder lijdt, dan is het hemd nader dan de rok. Het levert een westerse samenleving op die getypeerd wordt door consumptisme, hedonisme, schaalvergroting, ego-centrisme, agressie, hebzucht, mateloosheid, vluchtigheid, kortzichtigheid en vul maar aan. Je moet sterk in je schoenen staan om de weelde van de economische vooruitgang te kunnen dragen.

Wat maakt dat er zoveel behoeften bevredigd moeten worden met eten, aankopen, chatten, of seks? Waar de economie zegt dat het goed gaat met Nederland - gezien al die kooplust op zondagen - kun je net zo goed van armoede spreken. Soms is de westerling net een bodemloze put, met een onverzadigbare honger. Kan die honger gestild worden op een manier die niet verslavend is?

In deze veertigdagentijd zoeken we bezinning op de samenleving en onze positie daarin. Wat stilt onze honger? Is er een woord dat het verlangen naar een goed leven niet dicht stopt, maar voedt? Onthaasten, ontstressen, ontledigen, ontmoeten zijn trefwoorden voor wie uit de sjablonen van het westerse leven wil breken. Even afstand nemen kan helpen.

 
 
 

-----------------------------------

Volgende dienst
15 Dec 11:11
Kijk voor actuele informatie alstublieft op onze nieuwe website: www.DominicusAmsterdam.nl
-----------------------------------

Recente overwegingen
Lessen voor levenden - Mirjam Wolthuis
Hilde Domin, dichteres van de ballingschap - Kees Kok
Dorothee Sölle - Colet van der Ven
-----------------------------------

Laatst bijgewerkt (selectie)
-----------------------------------