Welkom arrow Vroegere Dienstenserie arrow Want een geboorte is niet meer te stuiten
 
Welkom
Liturgie
Pastoraat
Koor
Activiteiten
Open Huis
Boekentafel
Jongeren
Kinderen
Gemeente
Externe betrekkingen
Gebouw
Steun de Dominicus in 2012
Foto's
- - - - - - -
Is de toekomst in onze hand?
Inhoud Dominicuskrant
Nieuws & mededelingen
Dienstenserie
Vroegere Dienstenserie
Contact en info
Links
- - - - - - -
Login
 
Want een geboorte is niet meer te stuiten Afdrukken E-mail
WANT EEN GEBOORTE IS NIET MEER TE STUITEN
Adventsverhalen

“Want een kind wordt ons geboren, een zoon wordt ons gegeven”, schrijft de profeet Jesaia zo’n zeven eeuwen voor onze jaartelling. Deze profetische dichter laat deze woorden uit zijn pen vloeien in een wereld die door oorlogen wordt geteisterd. “Wonder van beleid, sterke God, Vader voor eeuwig, Vredevorst”, voegt hij nog toe, in dezelfde dichterlijke taal. Maar pas op: de wereld van die dagen stond in brand. Zoals vandaag. Duizenden vluchtelingen in Darfur. Een bijna niet te blussen brandhaard in het Midden Oosten: het lijkt voorgoed onoplosbaar. En dan grijpt de dichter naar het beeld van de geboorte van een kind!  Een kínd? Geen mens die de dichter niet begrepen heeft in die dagen. Want als er nu één beeld is voor wat alle mensen kunnen vatten, dan is het wel deze in het lichaam gevoelde pijn, zo dichtbij als hier een politieke droom komt over vrede in de wereld: de zwaarste bevalling, deze vrede, maar het kind zál geboren worden!

Het is alsof geloof in God als Vredevorst een daad van verzet is. Verzet tegen het cynisme, dat de wereld niet te redden valt. Verzet tegen de vanzelfsprekendheid van vastliggende verhoudingen die tallozen naar de rand drukken. Het is de pertinente weigering te geloven dat mislukkingen het laatste woord hebben. En keer op keer wordt in de Schriften gegrepen naar het beeld van een onmogelijk lijkende geboorte, om de mensen, inclusief hun politieke kaste, te doen geloven, dat het écht kan: vrede! Alle verhalen die naar Kerstmis leiden: inbraak zijn zij, de definitieve tegenspraak tegen  de dingen die zich met vertoon van vanzelfsprekendheid aan ons lijken op te dringen…

En reeds klinken de woorden van het kind dat met Kerstmis wordt geboren: “als je niet opnieuw geboren wordt zul je het Koninkrijk der Hemelen niet binnengaan”. En wetend van dood en lijden dat zal volgen, weigert hij buiten dit revolutionaire voetspoor van de dichter Jesaia te treden. Alsof hij in zijn persoonlijke leven een boodschap wil zijn, levend beeld van wat mogelijk is: ga voorbij alle mislukkingen, geloof het écht: de vrede wacht op ons!  We lezen ze, deze verbluffende geboorteverhalen uit de Schrift. Om  moed te vatten, politiek en  persoonlijk.
 
 
 

-----------------------------------

Volgende dienst
15 Dec 11:11
Kijk voor actuele informatie alstublieft op onze nieuwe website: www.DominicusAmsterdam.nl
-----------------------------------

Recente overwegingen
Lessen voor levenden - Mirjam Wolthuis
Hilde Domin, dichteres van de ballingschap - Kees Kok
Dorothee Sölle - Colet van der Ven
-----------------------------------

Laatst bijgewerkt (selectie)
-----------------------------------