Welkom arrow Vroegere Dienstenserie arrow Serie preken rond de twaalf geloofsartikelen
 
Welkom
Liturgie
Pastoraat
Koor
Activiteiten
Open Huis
Boekentafel
Jongeren
Kinderen
Gemeente
Externe betrekkingen
Gebouw
Steun de Dominicus in 2012
Foto's
- - - - - - -
Is de toekomst in onze hand?
Inhoud Dominicuskrant
Nieuws & mededelingen
Dienstenserie
Vroegere Dienstenserie
Contact en info
Links
- - - - - - -
Login
 
Serie preken rond de twaalf geloofsartikelen Afdrukken E-mail

 ‘Lees maar, er staat niet wat er staat'
Serie preken rond de twaalf geloofsartikelen

 

De oudste samenvatting van het christelijk geloof was de doopformule: ‘in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest'. Maar er moest méér gezegd worden, en zo werden er andere geloofsinzichten aan de doopformule toegevoegd. In allerlei variaties. Om de identiteit van het jonge christendom te bepalen. Tot ergens in de 2e eeuw iemand twaalf geloofsartikelen opschreef. Dít was de essentie van het christelijk geloof. En heette ‘het Apostolicum' (om de indruk te wekken dat iedere apostel een kernpunt had verwoord). Eeuwen vol congressen en discussies volgden. Er ontstonden geloofsbelijdenissen van Nicea (het ‘credo'), van Athanasius, van de protestantse kerken. Met twistpunten en nieuwe waarheden. Maar die oudste twaalf artikelen bleven staan.
 
Hoe kijken wij nu tegen dat Apostolicum aan? Meer nog: wat heeft het Apostolicum ons te zeggen? Deze oude tekst is wel te beschouwen als een antieke kast in een verder volstrekt modern interieur. Als we hem niet hadden geërfd, zouden hem vast niet aanschaffen. Maar wegdoen is in strijd met de eigen geschiedenis. Om die lange lijnen alleen, is die kast al zo mooi dat je hem nooit weg kunt doen. Bovendien zitten in al die laatjes talloze getuigenissen van leven opgeborgen. Pas wanneer je die kast zo nu en dan helemaal in de boenwas zet, of wanneer je op een herfstige dag eens door al die laden snuffelt, blijkt zijn rijkdom en betekenis. ‘Lees maar, er staat niet wat er staat' (Nijhoff): het wil zeggen dat wij anno nu de dingen zozeer anders moeten zeggen, willen wij ze zeggen als ze toen geklonken hebben. Dus wie trouw wil zijn aan deze oude woorden wekt soms de indruk er ontrouw aan te willen zijn. We moeten de woorden niet zomaar herhalen, maar ze opnieuw en daarmee dikwijls volledig anders zeggen, teneinde hetzelfde te zeggen.
 
Om te leren en te verstaan, kijken we in de Dominicus de komende weken naar de antieke kast van het Apostolicum. We hanteren plumeau en spons. Ongetwijfeld zullen we zien dat dit meubelstuk een prominente plaats heeft in ons kerkgebouw, ook al lopen we er soms achteloos aan voorbij - omdat het er toch wel blijft staan, wezenlijk als het Apostolicum is voor wie we zijn als kerk in traditie.
 
 
 

-----------------------------------

Volgende dienst
15 Dec 11:11
Kijk voor actuele informatie alstublieft op onze nieuwe website: www.DominicusAmsterdam.nl
-----------------------------------

Recente overwegingen
Lessen voor levenden - Mirjam Wolthuis
Hilde Domin, dichteres van de ballingschap - Kees Kok
Dorothee Sölle - Colet van der Ven
-----------------------------------

Laatst bijgewerkt (selectie)
-----------------------------------